Kυστίτιδα: Παράγοντες κινδύνου και 6+1 απλοί κανόνες που μπορούν να σας βοηθήσουν να την αποτρέψετε

,

Ξέρατε ότι μπορείτε να αποφύγετε τα συμπτώματα της κυστίτιδας ακολουθώντας κάποιους απλούς κανόνες; Οι οποίοι, παρεμπιπτόντως, ισχύουν επίσης για την πρόληψη των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος;

Τι είναι η κυστίτιδα


Η κυστίτιδα είναι η φλεγμονή της ουροδόχου κύστης, η οποία μπορεί κάποιες φορές να οφείλεται σε παθογόνους μικροοργανισμούς, κάποιες πάλι όχι. Περίπου το 20-40% των γυναικών αναμένεται να βιώσουν αυτή την ενοχλητική φλεγμονή στη διάρκεια της ζωής τους.

Τις περισσότερες φορές, η κυστίτιδα προκαλείται από το βακτήριο Escherichia coli το οποίο εισέρχεται στην ουροδόχο κύστη μέσω της ουρήθρας και πολλαπλασιάζεται εκεί.

Τα συμπτώματα της κυστίτιδας περιλαμβάνουν:

 • συχνή και / ή επώδυνη ούρηση ή μία αίσθηση καψίματος στη διάρκεια της
 • κνησμός
 • ένα αίσθημα ατελούς εκκένωσης της ουροδόχου κύστης
 • θολά ή σκούρα ούρα με έντονη οσμή ή άλλοτε άοσμα
 • κοιλιακό άλγος στην κάτω κοιλιακή χώρα
 • περιστασιακό αίμα στα ούρα

Η κυστίτιδα που προκαλείται από μικροβιακή λοίμωξη αντιμετωπίζεται με χορήγηση συγκεκριμένης αντιβίωσης, ανάλογα με το αντιβιόγραμμα στην καλλιέργεια ούρων. Αν όμως είναι μη μολυσματική από τη φύση της, η θεραπεία εξαρτάται από τα αίτια κυστίτιδας. Και στις δύο περιπτώσεις, πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας στα πρώτα ύποπτα συμπτώματα για για μία γρήγορη και αποτελεσματική θεραπεία.

Παράγοντες κινδύνου για κυστίτιδα

Η κυστίτιδα είναι πιο συχνή στις γυναίκες από ό, τι στους άνδρες λόγω της ανατομίας τους. Η γυναικεία ουρήθρα είναι μικρότερη σε μήκος, γεγονός που διευκολύνει την όποια μόλυνση να φτάσει και να επιμολύνει την ουροδόχο κύστη ευκολότερα.

Οι παράγοντες κινδύνου για κυστίτιδα περιλαμβάνουν:

 • Συχνό και έντονο σεξ
 • Καθυστέρηση της ούρησης ή της ανάγκης για αυτή
 • Η εγκυμοσύνη και η εμμηνόπαυση, εξαιτίας των ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν σε αυτές
 • Μερικοί Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (χλαμύδια, γονόρροια, κ.λπ.)
 • Η κατάχρηση / λανθασμένη χρήση προϊόντων που χρησιμοποιούνται για προσωπική υγιεινή ή ακόμα και θεραπευτικά, και αποδυναμώνουν τους φυσικούς προστατευτικούς μηχανισμούς του ουρογεννητικού συστήματος

6 + 1 απλοί τρόποι για πρόληψη της κυστίτιδας


Η κυστίτιδα και οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη δυσφορία στη γυναίκα, επηρεάζοντας ακόμα και την ομαλή καθημερινότητα της αν η φλεγμονή επιμένει.

Ας δούμε λοιπόν τι μπορούμε να κάνουμε για να προλάβουμε τη φλεγμονή του ουροποιητικού συστήματος, ή να επιταχύνουμε την διαδικασία της ανάρρωσης:

 1. Πίνετε περισσότερο νερό. Η κατανάλωση πολλών υγρών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης κυστίτιδας, επειδή προκαλεί πιο συχνή ανάγκη για ούρηση που βοηθά στην απομάκρυνση των βακτηρίων από το ουροποιητικό σύστημα.
 2. Ουρείτε περισσότερο συχνά. Πηγαίνετε στην τουαλέτα κάθε φορά που το νιώθετε (κατά προτίμηση μία φορά κάθε 2 ώρες) και προσπαθήστε να αδειάζετε πλήρως την κύστη σας.
 3. Αδειάστε την κύστη σας μετά τη σεξουαλική επαφή, καθώς αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο φλεγμονής του ουροποιητικού.
 4. Προσέξτε την καθαρότητα του νερού σε πισίνες αλλά και τη θάλασσα, ιδιαίτερα αν έχετε ευαισθησία, και σε κάθε περίπτωση πλυθείτε και βάλτε καθαρό, στεγνό μαγιό μετά το μπάνιο.
 5. Σκουπιστείτε σωστά. Πάντα από μπροστά προς τα πίσω, δηλαδή από την ουρήθρα στον πρωκτό , για να αποφύγετε τη όποια μόλυνση. Το σκούπισμα από πίσω προς τα εμπρός μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κυστίτιδας ή ουρολοίμωξης.
 6. Μη χρησιμοποιείτε σκληρά σαπούνια για προσωπική υγιεινή, ειδικά αυτά που περιέχουν αρωματικά, καθώς μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό και να μειώσουν τις φυσικές σας άμυνες. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας ποιο φαρμακευτικό προϊόν είναι το πλέον κατάλληλο για εσάς, σύμφωνα με τις ανάγκες σας.

και τέλος…

7. Ενισχύστε τη διατροφή σας με βιταμίνη C και Cranberry. Σύμφωνα με ορισμένα επιστημονικά δεδομένα, η αύξηση της πρόσληψης βιταμίνης C μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο των ουρολοίμωξεων καθιστώντας τα ούρα πιο όξινα, εξαλείφοντας έτσι τα βακτήρια που προκαλούν λοίμωξη. Μερικές μελέτες επίσης δείχνουν ότι συστατικά στα Cranberry, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος εμποδίζοντας την προσκόλληση βακτηρίων στο ουροποιητικό σύστημα.

Το Resilovit Pill, έχει σχεδιαστεί ειδικά για να ενισχύει φυσικά τις άμυνες του ουρογεννητικού συστήματος αλλά και του οργανισμού στο σύνολο του. Με την πλούσια σε αντιοξειδωτικά ορθομοριακή φόρμουλα του, αποτελεί την ιδανική επιλογή κάθε σύγχρονης γυναίκας που θέλει να ενισχύσει τις φυσικές άμυνες του οργανισμού της με ασφάλεια. Περιέχει μεταξύ άλλων βιταμίνη C υψηλής καθαρότητας και βιοδιαθεσιμότητας καθώς και το superfood Cranberry, για ακόμα μεγαλύτερη προστασία του ουρογεννητικού συστήματος.


Η κυστίτιδα είναι, φυσικά, δυσάρεστη. Αλλά δεν είναι αδύνατο να αποφευχθεί αν ακολουθήσετε τους παραπάνω κανόνες. Και μη ξεχνάτε: Εάν αντιληφθείτε πως κάτι συμβαίνει και αρχίσετε να αισθάνεστε δυσφορία, πρέπει άμεσα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *