Ξέρατε ότι μπορείτε να αποφύγετε τα συμπτώματα της κυστίτιδας ακολουθώντας κάποιους απλούς κανόνες; Οι οποίοι, παρεμπιπτόντως, ισχύουν επίσης για την πρόληψη των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος;

Τι είναι η κυστίτιδα


Η κυστίτιδα είναι η φλεγμονή της ουροδόχου κύστης, η οποία μπορεί κάποιες φορές να οφείλεται σε παθογόνους μικροοργανισμούς, κάποιες πάλι όχι. Περίπου το 20-40% των γυναικών αναμένεται να βιώσουν αυτή την ενοχλητική φλεγμονή στη διάρκεια της ζωής τους.

Τις περισσότερες φορές, η κυστίτιδα προκαλείται από το βακτήριο Escherichia coli το οποίο εισέρχεται στην ουροδόχο κύστη μέσω της ουρήθρας και πολλαπλασιάζεται εκεί.

Τα συμπτώματα της κυστίτιδας περιλαμβάνουν:

 • συχνή και / ή επώδυνη ούρηση ή μία αίσθηση καψίματος στη διάρκεια της
 • κνησμός
 • ένα αίσθημα ατελούς εκκένωσης της ουροδόχου κύστης
 • θολά ή σκούρα ούρα με έντονη οσμή ή άλλοτε άοσμα
 • κοιλιακό άλγος στην κάτω κοιλιακή χώρα
 • περιστασιακό αίμα στα ούρα

Η κυστίτιδα που προκαλείται από μικροβιακή λοίμωξη αντιμετωπίζεται με χορήγηση συγκεκριμένης αντιβίωσης, ανάλογα με το αντιβιόγραμμα στην καλλιέργεια ούρων. Αν όμως είναι μη μολυσματική από τη φύση της, η θεραπεία εξαρτάται από τα αίτια κυστίτιδας. Και στις δύο περιπτώσεις, πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας στα πρώτα ύποπτα συμπτώματα για για μία γρήγορη και αποτελεσματική θεραπεία.

Παράγοντες κινδύνου για κυστίτιδα

Η κυστίτιδα είναι πιο συχνή στις γυναίκες από ό, τι στους άνδρες λόγω της ανατομίας τους. Η γυναικεία ουρήθρα είναι μικρότερη σε μήκος, γεγονός που διευκολύνει την όποια μόλυνση να φτάσει και να επιμολύνει την ουροδόχο κύστη ευκολότερα.

Οι παράγοντες κινδύνου για κυστίτιδα περιλαμβάνουν:

 • Συχνό και έντονο σεξ
 • Καθυστέρηση της ούρησης ή της ανάγκης για αυτή
 • Η εγκυμοσύνη και η εμμηνόπαυση, εξαιτίας των ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν σε αυτές
 • Μερικοί Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (χλαμύδια, γονόρροια, κ.λπ.)
 • Η κατάχρηση / λανθασμένη χρήση προϊόντων που χρησιμοποιούνται για προσωπική υγιεινή ή ακόμα και θεραπευτικά, και αποδυναμώνουν τους φυσικούς προστατευτικούς μηχανισμούς του ουρογεννητικού συστήματος

6 + 1 απλοί τρόποι για πρόληψη της κυστίτιδας


Η κυστίτιδα και οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη δυσφορία στη γυναίκα, επηρεάζοντας ακόμα και την ομαλή καθημερινότητα της αν η φλεγμονή επιμένει.

Ας δούμε λοιπόν τι μπορούμε να κάνουμε για να προλάβουμε τη φλεγμονή του ουροποιητικού συστήματος, ή να επιταχύνουμε την διαδικασία της ανάρρωσης:

 1. Πίνετε περισσότερο νερό. Η κατανάλωση πολλών υγρών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης κυστίτιδας, επειδή προκαλεί πιο συχνή ανάγκη για ούρηση που βοηθά στην απομάκρυνση των βακτηρίων από το ουροποιητικό σύστημα.
 2. Ουρείτε περισσότερο συχνά. Πηγαίνετε στην τουαλέτα κάθε φορά που το νιώθετε (κατά προτίμηση μία φορά κάθε 2 ώρες) και προσπαθήστε να αδειάζετε πλήρως την κύστη σας.
 3. Αδειάστε την κύστη σας μετά τη σεξουαλική επαφή, καθώς αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο φλεγμονής του ουροποιητικού.
 4. Προσέξτε την καθαρότητα του νερού σε πισίνες αλλά και τη θάλασσα, ιδιαίτερα αν έχετε ευαισθησία, και σε κάθε περίπτωση πλυθείτε και βάλτε καθαρό, στεγνό μαγιό μετά το μπάνιο.
 5. Σκουπιστείτε σωστά. Πάντα από μπροστά προς τα πίσω, δηλαδή από την ουρήθρα στον πρωκτό , για να αποφύγετε τη όποια μόλυνση. Το σκούπισμα από πίσω προς τα εμπρός μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κυστίτιδας ή ουρολοίμωξης.
 6. Μη χρησιμοποιείτε σκληρά σαπούνια για προσωπική υγιεινή, ειδικά αυτά που περιέχουν αρωματικά, καθώς μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό και να μειώσουν τις φυσικές σας άμυνες. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας ποιο φαρμακευτικό προϊόν είναι το πλέον κατάλληλο για εσάς, σύμφωνα με τις ανάγκες σας.

και τέλος…

7. Ενισχύστε τη διατροφή σας με βιταμίνη C και Cranberry. Σύμφωνα με ορισμένα επιστημονικά δεδομένα, η αύξηση της πρόσληψης βιταμίνης C μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο των ουρολοίμωξεων καθιστώντας τα ούρα πιο όξινα, εξαλείφοντας έτσι τα βακτήρια που προκαλούν λοίμωξη. Μερικές μελέτες επίσης δείχνουν ότι συστατικά στα Cranberry, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος εμποδίζοντας την προσκόλληση βακτηρίων στο ουροποιητικό σύστημα.

Το Resilovit Pill, έχει σχεδιαστεί ειδικά για να ενισχύει φυσικά τις άμυνες του ουρογεννητικού συστήματος αλλά και του οργανισμού στο σύνολο του. Με την πλούσια σε αντιοξειδωτικά ορθομοριακή φόρμουλα του, αποτελεί την ιδανική επιλογή κάθε σύγχρονης γυναίκας που θέλει να ενισχύσει τις φυσικές άμυνες του οργανισμού της με ασφάλεια. Περιέχει μεταξύ άλλων βιταμίνη C υψηλής καθαρότητας και βιοδιαθεσιμότητας καθώς και το superfood Cranberry, για ακόμα μεγαλύτερη προστασία του ουρογεννητικού συστήματος.


Η κυστίτιδα είναι, φυσικά, δυσάρεστη. Αλλά δεν είναι αδύνατο να αποφευχθεί αν ακολουθήσετε τους παραπάνω κανόνες. Και μη ξεχνάτε: Εάν αντιληφθείτε πως κάτι συμβαίνει και αρχίσετε να αισθάνεστε δυσφορία, πρέπει άμεσα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Ένα από τα βασικότερα προβλήματα μετά τη διακοπή των αντισυλληπτικών που προκαλεί άγχος σε πολλές γυναίκες είναι η ακμή. Δυστυχώς για τις περισσότερες αυτός ο φόβος επιβεβαιώνεται αφού συνήθως μετά από ένα εξάμηνο αποχής από τα αντισυλληπτικά η ακμή κάνει την εμφάνισή της.  

Ο συγκεκριμένος τύπος ακμής μπορεί να εμφανιστεί σε ολόκληρο το σώμα, στο πρόσωπο, στο στήθος, στην πλάτη και στον λαιμό. Το να ξαναρχίσεις το χάπι δεν αποτελεί λύση, γιαυτό έχουμε να σου προτείνουμε 4 φυσικούς τρόπους για να την ξεφορτωθείς μια και καλή.

Πρόβλημα #1: Έλλειψη σε μικροθρεπτικά συστατικά

Είναι ευρέως γνωστό πως τα αντισυλληπτικά χάπια προκαλούν μεγάλες ελλείψεις σε μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να λειτουργεί σωστά. Συγκεκριμένα οι βιταμίνες B2, B6, B12, C και Ε όπως και τα μέταλλα μαγνήσιο, σελήνιο και ψευδάργυρος πλήττονται ιδιαίτερα από την λήψη των χαπιών.

Αυτό που έχουμε να σου προτείνουμε ως λύση #1 είναι αρχικά να γεμίσεις την διατροφή σου με τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που αναφέραμε επάνω. Επίσης σκέψου να ξεκινήσεις κάποιο συμπλήρωμα διατροφής που θα μπορέσει να ενισχύσει τον οργανισμό σου διατροφικά και να επαναφέρει όλα τα μικροθρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι στα κανονικά τους επίπεδα γρήγορα. Δες πως μπορείς να το καταφέρεις αυτό με το Resilovit εδώ.

Πρόβλημα #2: Ορμονικές διαταραχές

Οι ορμονικές διαταραχές είναι φυσικό και επόμενο να συμβούν αφού κόψεις το χάπι. Τα σκαμπανεβάσματα στο σάκχαρο του αίματος σου μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερη παραγωγή ανδρογόνων (όπως η τεστοστερόνη) στον οργανισμό σου. Ως αποτέλεσμα το δέρμα σου μπορεί να φουντώσει ξαφνικά και πολύ έντονα. Αυτό συμβαίνει γιατί η μεγαλύτερη ποσότητα τεστοστερόνης αυξάνει και την παραγωγή λιπαρότητας στο δέρμα.

Η λύση #2 σε αυτό το σημείο πάλι βρίσκεται στην σωστή διατροφή. Προσπάθησε να ρυθμίσεις το σάκχαρο σου και να εξισορροπήσεις τις ορμόνες σου τρώγοντας συχνά, μικρά γεύματα που περιέχουν φυτικές ίνες, πρωτεΐνη και καλά λιπαρά.

Πρόβλημα #3: Διαταραχές στο έντερο

Τα αντισυλληπτικά χάπια αυξάνουν τον κίνδυνο για φλεγμονές και λοιμώξεις, καθώς διαταράσσουν την χλωρίδα του εντέρου και του κόλπου. Η ζημιά που μπορεί να προκαλέσουν σε αυτές τις κοιλότητες παραμένει ακόμα και μετά την διακοπή των χαπιών.

Η λύση #3 είναι να επαναφέρεις την φυσική χλωρίδα στο έντερο σου. Αρχικά απέφυγε όποια τροφή έχεις δει πως μπορεί να επηρεάσει το έντερο σου όπως για παράδειγμα η γλουτένη και/ή τα γαλακτοκομικά. Στη συνέχεια θα σου προτείναμε να ξεκινήσεις να λαμβάνεις κάποιο καλής ποιότητας προβιοτικό συμπλήρωμα για να επανέλθει η χλωρίδα του εντέρου σου γρηγορότερα.

Πρόβλημα #4: Ένα κουρασμένο συκώτι

Το ήξερες πως το συκώτι σου δουλεύει υπερωρίες όσους μήνες εσύ παίρνεις αντισυλληπτικά? Το συκώτι επεξεργάζεται τις ορμόνες στο σώμα μας αφαιρώντας αυτές που δεν χρειαζόμαστε. Έτσι όταν σταματάει πια να δουλεύει σωστά οι ορμόνες οι οποίες θα έπρεπε κανονικά να αποβάλλονται από τον οργανισμό μας αυξάνονται, κάτι που μπορεί να φουντώσει ακόμη περισσότερο την ακμή σου.

Η λύση #4 είναι να δώσεις στο συκώτι σου τα μικροθρεπτικά συστατικά τα οποία χρειάζεται για να λειτουργεί σωστά. Αν ακολουθήσεις αυτά που σου είπαμε στην λύση #1 θα συμβάλλει και στην καλή λειτουργία του συκωτιού σου. Αποβάλλοντας έτσι και τις ανεπιθύμητες ορμόνες που επιβαρύνουν τον οργανισμό σου.

Θυμήσου πως ακόμα και αν εφαρμόσεις όλα αυτά που σου προτείνουμε μπορεί να χρειαστεί χρόνος να δεις αποτελέσματα. Όλες αυτές οι προτάσεις δεν είναι η εύκολη λύση για να αποφύγεις προσωρινά το πρόβλημά σου, αλλά στοχεύουν στην ρίζα της ακμής. Μείνε συγκεντρωμένη στον στόχο σου και θα τα καταφέρεις, άλλωστε η ομορφιά πάντα ξεκινάει από μέσα μας!

Παρόλο που υπάρχουν γενικές οδηγίες για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να καθορίσουν πόσο αλκοόλ μπορούν να πίνουν με ασφάλεια, τα συνιστώμενα όρια δεν εγγυώνται την ασφάλεια για όλους τους ανθρώπους ανά πάσα στιγμή. Και αυτό γιατί πρέπει να ληφθούν υπόψη πολλοί και διαφορετικοί παράγοντες. Μάλιστα, πολύ πρόσφατα, το διεθνές ιατρικό περιοδικό The Lancet δημοσίευσε μια μελέτη που δείχνει ότι οποιοδήποτε επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ, ανεξάρτητα από την ποσότητα, οδηγεί σε επιβάρυνση της συνολικής υγείας ενός ατόμου. Οι άνθρωποι που καταναλώνουν συχνά αλκοόλ, ή κάνουν κατάχρηση αλκοόλ καθημερινά σταδιακά αναπτύσσουν κάποιες ανεπάρκειες βιταμινών και ανόργανων ουσιών επειδή το αλκοόλ παρεμβαίνει στην ικανότητα του σώματος να απορροφά πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Ας δούμε τα πιο σημαντικά από αυτά.

Βιταμίνες Β

Το αλκοόλ μειώνει την απορρόφηση πολύτιμων βιταμινών, λόγω της βλάβης που προκαλεί στα κύτταρα που καλύπτουν το στομάχι και τα έντερα και μεσολαβούν στην απορρόφηση αυτών των θρεπτικών ουσιών.

Φυλλικό οξύ: Το φυλλικό οξύ (βιταμίνη Β9), είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη νέων κυττάρων και την προστασία του γενετικού υλικού. Είναι μία από τις βασικές βιταμίνες που η απορρόφηση της παρεμποδίζεται από την κατανάλωση αλκοόλ.

Θειαμίνη: Το αλκοόλ μειώνει την ικανότητα του οργανισμού να απορροφά τη θειαμίνη (βιταμίνη Β1), η οποία βοηθά στη διάσπαση των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και του λίπους στο φαγητό που τρώμε. Βοηθά επίσης στην παραγωγή αιμοσφαιρίνης, της πρωτεΐνης που δεσμεύει το οξυγόνο στα ερυθρά αιμοσφαίρια.

Βιταμίνη Β12: Το αλκοόλ προκαλεί επίσης μειωμένη απορρόφηση της βιταμίνης Β12. Αυτή η βιταμίνη είναι σημαντική για την υγεία τόσο των νευρικών κυττάρων όσο και των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια αυτής της βιταμίνης που μπορεί να οδηγήσει σε νευρική νόσο ( περιφερική νευροπάθεια).

Λιποδιαλυτές βιταμίνες

Ορισμένες βιταμίνες, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α, D και Ε, πρέπει να διαλυθούν σε μόρια λίπους για να χρησιμοποιηθούν σωστά στο σώμα. Το αλκοόλ αναστέλλει την απορρόφηση των λιπών, γεγονός που με τη σειρά του εμποδίζει την απορρόφηση των βιταμινών A, D και E.  Καθώς οι βιταμίνες αυτές παίζουν σπουδαίο ρόλο σε πολλές σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού, χρειάζεται μεγάλη προσοχή σε πιθανή έλλειψη ή ανεπάρκεια τους.

Ασβέστιο

Η ανεπάρκεια ασβεστίου είναι επίσης μία ανεπάρκεια που μπορεί να προκύψει εξαίτίας ανεπαρκούς απορρόφησης του λόγω της κατανάλωσης αλκοόλ. Πρόκειται για μια έμμεση επίδραση και όπως συμβαίνει με τις βιταμίνες Α, D και Ε, οφείλεται επίσης στη μειωμένη απορρόφηση των λιπών. Η ανεπάρκεια του ασβεστίου μπορεί να οδηγήσει σε μαλάκωμα των οστών.

Σίδηρος

Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια σιδήρου λόγω γαστρεντερικής αιμορραγίας. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τη λειτουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων και έτσι μια ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία.

Ψευδάργυρος

Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια ψευδαργύρου με δύο τρόπους: αφενός μειώνοντας το πόσο καλά απορροφάται αυτό το μέταλλο, αφετέρου αναστέλλοντας την απορρόφηση άλλων θρεπτικών ουσιών από τις οποίες εξαρτάται ο ψευδάργυρος για την ομαλή λειτουργία του.

Βιταμίνη C

H βιταμίνη C είναι ίσως η πιο δημοφιλής όλων των βιταμινών και μάλλον όχι άδικα. Η βιταμίνη C είναι μια υδατοδιαλυτή θρεπτική ουσία που δεν μπορεί να συντεθεί από τον ανθρώπινο οργανισμό, και παίζει ρόλο σε πολλές βιολογικές αντιδράσεις: Είναι απαραίτητη για πολλαπλές ενζυμικές αντιδράσεις και τη βιοσύνθεση των ορμονών ενώ προστατεύει και τα βιομόρια μέσω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων της. Επίσης, είναι κρίσιμη στη βιοσύνθεση του κολλαγόνου για αυτό και είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της δομής και της λειτουργίας των βασικών ιστών, χωρίς την οποία μπορεί να αναπτυχθεί ευθραυστότητα των τριχοειδών αγγείων. Για αυτό και η βιταμίνη C παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, του καρκίνου, της οστεοαρθρίτιδας και της φθοράς των ματιών και των ούλων.

Το αλκοόλ εξαντλεί τη βιταμίνη C στους ιστούς του σώματος, για αυτό και η αναπλήρωση του είναι ιδιαίτερα σημαντική στις περιπτώσεις κατάχρησης αλκοόλ.

Τι να θυμάστε

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με σοβαρές αρνητικές συνέπειες για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων ανεπαρκειών σημαντικών βιταμινών και άλλων διατροφικών στοιχείων όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ασβεστίου, σιδήρου, ψευδαργύρου λιποδιαλυτών βιταμινών. Η θεραπεία υποκατάστασης των βιταμινών, ιδιαίτερα όσον αφορά τη θειαμίνη, η οποία εμπλέκεται άμεσα στο μεταβολισμό του αλκοόλ και των υδατανθράκων, είναι απαραίτητη για τα άτομα που κάνουν υπερβολική χρήση οινοπνεύματος.

Αν και τα συμπληρώματα βιταμινών σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν μια ισορροπημένη διατροφή, η καθημερινή συμπλήρωση βιταμινών Β, βιταμίνης C αλλά και λιποδιαλυτών βιταμινών μπορεί να συμβάλλει θετικά στην υγεία των αττόμων που καταναλώνουν καθημερινά αρκετά αλκοολούχα ποτά.

Το Resilovit® Pill έχει αναπτυχθεί από ειδικούς σε θέματα διατροφής και γυναικολογικής υγείας για την ασφαλή κάλυψη των διατροφικών αναγκών σε συγκεκριμένες καταστάσεις, όπως το στρες, η λήψη αντισυλληπτικών, η κακή διατροφή, η κατανάλωση αλκοόλ κά. Πρόκειται για ένα ορθομοριακό συμπλήρωμα διατροφής που περιέχει ασφαλείς δοσολογίες μικροθρεπτικών συστατικών ανώτατης ποιότητας και βιοδιαθεσιμότητας καθώς και βιταμίνη C μακράς αποδέσμευσης για 24ωρη αντιοξειδωτική προστασία και είναι κατάλληλο για μακροχρόνια χρήση.